Medische lenzen

Keratoconus oog

Wij zijn gespecialiseerd in het aanmeten van medische lenzen waaronder lenzen na laseroperatie, hoornvliestransplantatie, getraumatiseerde ogen  en  keratoconus. Keratoconus is een aandoening waarbij de vorm van het hoornvlies afwijkend is. In plaats van de normale, regelmatige vorm is kegelvormig. Bij keratoconus vervormt het hoornvlies, het stulpt als het ware uit. Deze vervorming wordt veroorzaakt door verdunning en door het steiler worden van voornamelijk het centrale gedeelte van het hoornvlies.De oorzaak is een afwijkende structuur van het hoornvliesweefsel, waardoor het zijn stevigheid en zijn dikte verliest. Meestal is deze aandoening dubbelzijdig, maar kan de mate van ernst links en rechts verschillen.

Wanneer ontstaat een keratoconus?

Gezichtsvermogen

Behandeling

Een keratoconus ontstaat veelal na de puberteit en kan soms tot het 40e levensjaar langzaam verergeren. Bij ongeveer 10% van de patiënten is de afwijking erfelijk. Mensen met een keratoconus hebben vaak een allergische aanleg of eczeem, ervaren hun ogen als gevoelig en hebben vaak jeuk aan hun ogen.

 

Omdat het hoornvlies het belangrijkste brekende medium van het oog is, heeft deze vormafwijking grote gevolgen voor het gezichtsvermogen. De sterkte van het oog verandert en er ontstaat een astigmatisme. Soms ontstaan er littekens die het gezichtsvermogen verder verminderen.

Er bestaan diverse gespecialiseerde keratoconus lenzen, waaronder harde en zachte  keratoconus lenzen, hybride en sclerale lenzen. Afhankelijk van de aandoening zal de keuze gemaakt worden.

Hoornvliestranpslantatie & sclerale lens
Handgeschilderde sclerale contactlenzen
Alle soorten en maten

Maak vandaag een afspraak

Wij hebben ruime ervaring met het aanmeten en controleren van medische lenzen.  Marjan heeft gewerkt in een oogziekenhuis en Arjan in een universitair ziekenhuis als medisch contactlensspecialist. Wij zijn in verschillende ziekenhuizen contactlensspreekuren. Maak gerust een vrijblijvende afspraak