Kinderen en lenzen

Wat is myopie?

Zijn er lenzen veilig voor kinderen?

Lenzen kunnen voor kinderen een uitkomst zijn. Lenzen hebben voordelen ten opzichte van een bril. Het aanmeten en dragen van lenzen bij kinderen vraagt om extra deskundigheid en zeer goed begeleiding. Als Optometrist zijn wij bekwaam en hebben ruime ervaring met het dragen van lenzen bij kinderen.

Vanaf welke leeftijd?

Ouders vragen ons vaak vanaf welke leeftijd kinderen aan lenzen kunnen beginnen. Het is voor ons belangrijk dat uw kind zelfstandig lenzen in kan zetten, uit kan halen en verantwoordelijkheid kan dragen voor de verzorging. Dat is een beoordeling die u zelf het beste kunt maken. Het kan verstandig zijn op iets latere leeftijd te starten. Wachten tot de puberteit-leeftijd is niet nodig.

Welke lenzen zijn het beste?

Het is belangrijk om de juiste lenzen te kiezen. Er zijn vele soorten en maten en de juiste lenzen zijn afhankelijk van vele factoren en meetgegevens als vorm van het hoornvlies, de samenstelling van de traanlaag . Wij hebben ruime ervaring om een deskundig advies te geven.

Zijn er lenzen om bijziendheid te remmen?

Bijziendheid is de laatste jaren fors toegenomen. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat het mogelijk is om met lenzen de achteruitgang van de ogen te remmen. Dat betekent niet dat de ogen een lagere sterkte krijgen, maar wel dat de toename van de sterkte verminderd kan worden. Het oog komt met behulp van deze specialise sterkte op een lagere minsterkte uit. Het zo laag mogelijk houden van de sterkte heeft vele voordelen. Hoe hoger de min, hoe groter de kans op serieuze gezondheidsproblemen in het oog op latere leeftijd.

myopie toename wereldwijd

Myopie (bijziendheid) is in de laatste jaren fors toegenomen in veel delen van de wereld. Vooral in Azië is het een groot probleem. In de jaren 1960 was 10-20% van de jongeren in China myoop. Dat is nu gestegen tot 90% van de jongeren. In Europa volgen we deze trend: hier is nu 50% van de twintigjarigen bijziend.

myopie toename Nederland

Wat is bijziendheid?

De wetenschappelijke term voor bijziendheid is ‘myopie’. Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat je oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór. Je hebt dan een correctie met een negatieve sterkte (min-sterkte) nodig om weer scherp te zien.

Behandel methodes

Oorzaak myopie

Bij myopie is het oog langwerpiger gegroeid dan de bedoeling is. Die groei gebeurt voornamelijk in de kinderleeftijd en jeugd. Waardoor het oog te hard groeit is nog niet duidelijk. Het lijkt erop dat een gebrek aan invallend licht een reeks veranderingen veroorzaakt in het netvlies, waardoor het oog aan de achterkant langer wordt. Uit onderzoek blijkt dat zowel erfelijke factoren als de leefstijl hierbij een grote rol spelen.

Oorzaak leefstijl

Een van de oorzaken van de recente stijging van myopie in jongeren is de veranderde leefstijl. Kinderen spelen minder lang buiten dan vroeger. In plaats daarvan zitten ze vaker binnen op hun smartphone, tablet of computerscherm. Onderzoek laat zien dat mensen die in hun jeugd veel lezen of naar digitale schermen kijken een grotere kans hebben om myoop te worden. Mede hierdoor is een hoog opleidingsniveau een bekende risicofactor voor het ontstaan van myopie.

Erfelijke factoren

Myopie is sterk erfelijk bepaald. Kinderen met myopie hebben vaak ouders met myopie en eeneiige tweelingen hebben vaak dezelfde brilsterkte. Er spelen meer dan 150 genetische varianten een rol bij de ontwikkeling van myopie. Daarvan heeft iedereen er wel een paar. Hoe meer van deze “myopiegenen” je hebt, hoe groter de kans dat je bijziend bent. Sterker nog, als je veel risicogenen hebt, kan het risico op myopie wel 40x toenemen. Hoe al deze genetische variaties bijdragen aan myopie is nog niet bekend. Met ons onderzoek aan de het Erasmus MC willen we daar meer inzicht in krijgen.

Buiten spelen is gunstig & 20-20-2 regel

Gelukkig is er ook een beschermende factor. Veel studies hebben aangetoond dat buiten in het daglicht zijn de uitzonderlijke groei van het oog tegengaat. Buiten is er 15x meer licht dan binnen. Overvloedig licht zorgt ervoor dat het netvlies een stofje aanmaakt, dopamine, dat de groei afremt. Het grootste effect wordt bereikt als kinderen meer dan 2 uur per dag worden blootgesteld aan daglicht. Dat is aanzienlijk langer dan de tijd die kinderen in Nederland gemiddeld buiten zijn.

Wat kinderen zelf kunnen doen: Hou je aan de 20-20-2 regel:

Richt na 20 minuten dichtbijwerk je blik tenminste 20 seconden op een punt in de verte. Spendeer tenminste 2 uur per dag buiten in het daglicht.

Aan je genen kan je niet zoveel veranderen, maar gelukkig blijkt uit onderzoek dat je met je leefstijl het erfelijke risico op myopie flink kunt beïnvloeden. Voor kinderen van wie beide ouders myoop zijn, is het extra belangrijk om de 20-20-2 regel goed na te leven.

Behandeling – Myopiecontrole

De laatste jaren is steeds duidelijker geworden wanneer en hoe we voortschrijdende myopie moeten behandelen. Mogelijk zijn combinaties van behandelingen nog effectiever. Daar zullen we de komende jaren onderzoek naar doen. Wij volgen dit op de voet zijn. Wij zijn gecertificeerd myopie management expert. Informeer voor uw kind naar de mogelijkheden.